Narcisme

Narcisme

Door eigen ervaringen en inzichten heb ik veel over Narcisme geleerd. Ik heb er in mijn directe omgeving mee te maken en heb geleerd narcisme te gaan begrijpen en vooral te leren accepteren.

Er komt ontzettend veel narcisme voor op deze aardbol. Een narcist word met narcisme geboren, dit word doorgegeven via zijn ouders, wat een vader of een moeder kan zijn die ook narcisme bezit. De ziel van dit geboren kind is daardoor narcistisch en dit kan in de persoon zelf weer op verschillende manieren uitwerken.

Zo kun je narcisme vinden in:

De empatische narcist, deze doet alles voor een ander, lijkt zichzelf compleet weg te cijferen en werkt daarin met een slachtofferenergie, dat ze niet weten hoe ze zichzelf moeten helpen of zichzelf minderwaardig vinden, of altijd pech hebben etc.

De dominante narcist, deze vind zichzelf superieur, alles wat hij/zij doet, is het beste en daar is de persoon vaak ook heel gedreven in. Het zijn juist personen, hoogbegaafd, die goede banen hebben omdat ze zich helemaal in dat ene specialisme kunnen stoppen. Personen die veel weten over hun eigen specialisme.

Hun Positieve en Negatieve voordelen.

Hoe hard het woord narcist ook klinkt heeft een narcistische persoon ook velen voordelen van deze eigenschap. Ze kunnen overleven in de maatschappij door hun blinde vlek en zijn vaak uitgesproken verschijningen en goed in wat ze doen! Ze hebben een sterke wil. Ze hebben een slim aanpassingsvermogen zodat ze zich staande kunnen houden in de sociale maatschappij.

Ze zijn zich niet bewust van hoe ze zijn. Ze weten niet beter dan dat het normaal is.  Hun reflectie vermogen is vooral naar hun eigen gevoel uitgeschakeld. Ze kunnen daardoor meedogenloos overkomen, zonder empathie. Ook daardoor een grenzeloosheid bezitten. Ze kunnen zichzelf geen liefde geven en trekken daardoor ook liefdeloosheid aan. Confrontaties houden ze totaal niet van!

Een Narcist lijd veel aan depressies door hun onderdrukte gevoelens en niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Het storten in een tastbaar iets helpt hun op de been te houden.

Voor de buitenwereld

Is een narcist lastig.

Niet alle narcisten zijn gelijk zo te herkennen integendeel zijn er velen waar we het niet door hebben. Maar ga je in een dieper contact met een narcist kun je tegen de reflectievermogen aanlopen dat ze niet houden van een confrontatie. Hun wil is wet. Oftewel jij hebt altijd ongelijk. In hun ogen doen ze niets verkeerd. Ze weten het op hun manier altijd beter.

Manipuleren is hun sterkste kant. In wat voor weg dan ook. Manipulatie met zielige woorden of dominante woorden. Ze kunnen de ander naar beneden praten en een minderwaardigheidscomplex opplakken zodat ze de ander klein en in de buurt houden en zichzelf goed kunnen voelen. Vaak voelen die personen zich zelf dan ook al onzeker.

Nee is een triggerpunt.

Ze houden er niet van om afgewezen te worden door een duidelijke Nee!

Narcisme trekt narcisme aan

Is er narcisme in je eigen leven of bij jouw eigen ziel dan trek je narcisme aan. Je eigen ouders kunnen het hebben waardoor je ook weer een narcistische partner aantrekt en kinderen. Of je bent zelf daardoor narcistisch en herkent het bij jezelf.

Het is te genezen!!

Narcisme kun je daar van afkomen? Kan iemand zichzelf ervan genezen?

Ja!! Als de narcist zelf bewust word dat hij autistische of narcistische trekken heeft en dit bij zichzelf gaat herkennen is de bewustwording voldoende om narcisme van de ziel te genezen! De persoon kan dan echt groeien met zichzelf om meer liefde toe te gaan laten voor zichzelf en de ander en daardoor ook meer echt empathisch in de wereld te kunnen staan.

De grote moeilijkheid hierin is echter dat de narcist niet graag reflecteert en naar diepe gevoelens makkelijk gaat. Daarom is narcisme veel te vinden en in velen verschillende gradaties waarin je niet altijd last van de narcist hoeft te ondervinden.

Samen met een narcist zijn

Het grote nadeel van narcisme is dat een narcist een ander nodig heeft om zichzelf te blijven voeden. Vaak voel je bij narcistische personen dat je sneller moe, leeggezogen of geïrriteerd gaat voelen. Hoe meer je hierin goed op jezelf blijf afstemmen en in je eigen aarding blijft hoe minder last je van de narcist kunt hebben. Ook al blijft dit een behoorlijke uitdaging. Toch kun je leren met de narcist goed om te gaan, je eigen grenzen te bewaken.

Jezelf beter aarden en lief hebben zorgen ervoor dat je sowieso sterker en stabieler met de narcist om kunt gaan, niet mee gaat in hun spel. Doordat je leert inzien wie echt empathie en gevoel heeft voor de ander ga je de narcisten ook eerder uit de weg en kun je meer kiezen voor een narcisme vrij leven. Zijn ze wel in je leven, dan zijn er dus manieren om beter met ze om te leren gaan.